Language:

Soesterberg Air Force Memorial

De verbinding tussen Soesterberg en de United States Air Force

Het 32ste Fighter Squadron

40 jaar lang op vliegbasis Soesterberg

Garagesales en Barbecues

Van garage-sales, voetbalwedstrijden tot barbecues

F-15 Eagle

Lust en lasten binnen het luchtruim van Soesterberg

Halloween

Tot op heden een festiviteit in Soesterberg

31 augustus 2017
28 augustus 2017

'Het idee is om er iets gaafs neer te zetten dat niet alleen de Soesterbergers mooi vinden, maar dat ook Amerikanen die er nog eens terugkomen denken: oh ja, dat waren wij. Ik wil ook graag dat de mensen eraan deelnemen, dat het iets is wat er niet alleen maar staat en bekeken kan worden, maar dat je er ook echt onderdeel van kunt zijn.' Dat zegt de Soester kunstenaar Chris Rodenburg (56) over het tweedelige monument dat hij in opdracht van de Soesterbergse stichting SAM (Soesterberg Air force Memorial) heeft ontworpen en de ingang vormt van het Flight Deck park op het tunneldak over de Amersfoortsestraat.

Het is een herinnering en een eerbetoon aan de Amerikanen die van 1954 tot 1994 op de vliegbasis Soesterberg werkzaam waren en met hun gezin in het dorp woonden. Het bestaat uit drie aluminium panelen met links de eerste straaljagers waarmee de Amerikanen op Soesterberg vlogen, in het midden de startbaan, ‘overgenomen’ door de veldleeuwerik, en rechts de F-15’s die in gebruik waren toen de Amerikanen vertrokken. Voor dit paneel heeft hij de silhouetten gebruikt die op de deur van de nog bestaande Zulu-hangaar staan. De panelen staan naast elkaar, als een herinnering aan de Berlijnse Muur, de aanleiding van de komst van de Amerikanen hier.

Daarnaast staat er -van roestig staal- silhouetten van een groep Amerikanen, gesitueerd rond een yard sale (bij ons een garageverkoop) en herkenbaar aan bijvoorbeeld het barbecueën, de wolfhound (de mascotte van het 32ste Fighter Squadron), Halloween, een groep vrienden met een basketbal, een cheerleader en een honkballer, een gezin met bowlingbal en een militair met de hand op het hart bij het spelen van het volkslied. Er zijn in die jaren ook mensen getrouwd, er zijn kinderen geboren, er zijn mensen overleden. Centraal staat dan ook een koningginnelinde met daarin gekerfd een hartje, een ooievaar en een kruisje als verbeelding van verliefdheid, geboorte en overlijden. Er staat ook iemand met een tulpje bij en achter de boom een verliefd stelletje.

Behalve dat men tussen de kunstwerken door kan lopen ‘en eraan deelnemen,’ zegt Rodenburg, kan men er ook enkel naar kijken, zittend op een van de drie naar het naar het park gerichte bankjes met als rugleuning in silhouet de achterkant van een typisch Amerikaanse slee. ‘Dus alsof je in die auto zit en naar het park kijkt. Op de nummerplaten staat alleen maar GN (Geen Nederlanders), de beginletters van het kenteken van elke auto waarin de Amerikanen hier reden.’ Verder vind je op het monument overal QR-codes terug waarmee je via je telefoon achtergrondinformatie over de Amerikaanse periode in Soesterberg kunt achterhalen of geluidsfragmenten kunt beluisteren van oude uitzendingen van het American Forces Network (AFN).

Het menselijke, sociale aspect van de Amerikanen in Soesterberg, dat vond Rodenburg interessant ‘omdat het in Soesterberg altijd alleen maar gaat over de vliegbasis. Maar er hebben ook 4.000 Amerikanen gewoond in het dorp en de omgeving. Ik heb nagedacht over: hoe krijg je dat nou verbeeld. Ik ben toen voor mezelf teruggegaan naar die tijd, 1954. Nederland was nog maar net klaar met de herstel van de oorlog. Die verhalen hoor ik, want ik was nog niet geboren. We leefden dus sober. Er was nog niet zoveel. En dan komen de Amerikanen. Die waren fysiek groter, vitaler, hadden een heel andere levensinstelling. Dat moet iets teweeg gebracht hebben, dat moet iets bijzonders zijn geweest.’

Onder meer door Halloween en op Koninginnedag ontmoetten Soesterbergers en Amerikanen elkaar. ‘Ik heb aantal mensen gezegd wat ik ging doen en elke keer was het: o ja, die Amerikanen, er kwam een soort twinkeling, er hing een energie omheen. En iedereen heeft er z’n eigen herinnering aan. Die ophalen met elkaar naar aanleiding van wat ze hier zien. Dat is eigenlijk wat ik hoop te bereiken. Ik heb geprobeerd dat gevoel in het monument te leggen.'

Bron: Soester Courant

Het zijn drie bijzondere panelen die beeldend kunstenaar Chris Rodenburg uit Soest heeft ontworpen voor monument dat is geplaatst als toegang tot het Flight Deck park dat op het tunneldak van de Amersfoortsestraat. Op de panelen staan afbeeldingen van onder meer enkele van de vliegtuigtypes waarmee de Amerikanen op Soesterberg hebben gevlogen: de F-86 Sabre en de F-15 Eagle. Daarnaast staan er aan de rechterzijde van het monument figuren die Amerikanen voorstellen die meedoen aan typisch Amerikaanse sporten of gebruiken, zoals basketball, cheerleading, barbecueën of een yardsale.

Deze aankleding van het park op de ruim tweehonderd meter lange, groen overkluizing is een herinnering aan de aanwezigheid van de Amerikaanse luchtmacht op een deel van de vliegbasis Soesterberg, Camp New Amsterdam (CNA). Enkele inwoners van Soesterberg, verenigd in de Stichting Soesterberg Air Force Memorial (SAM), hebben zich hiervoor in gezet. Met medewerking van het gemeentebestuur en de Koninklijke Luchtmacht staat er op het plein voor het park ook een Alouette helikopter op een sokkel.

Het is dan het tweede toestel dat een plaats krijgt in Soesterberg, de bakermat van de Nederlandse en de militaire luchtvaart. Eerder werd de in 1913 door luchtvaartpionier Marinus van Meel gebouwde Brik geplaatst op de Tammer-rotonde in de Amersfoortsestraat. Het was het eerste toestel van de Luchtvaartafdeling van het leger.

Herinnering
De Stichting SAM zag in de aanleg van het park een uitgelezen kans om daarin een monument te plaatsen ter herinnering aan de Amerikaanse aanwezigheid in Soesterberg. Van 1954 tot 1994 was het vliegveld een NAVO-basis met het Amerikaanse 32nd squadron. Voor de Amerikanen werd een compleet nieuwe woonwijk gebouwd, uniek in Nederland en waarschijnlijk in Europa.  Het einde van de koude oorlog heeft voor Soesterberg dan ook een heel bijzondere betekenis, die nu vorm krijgt in het park.

Oplevering monumnet
Op woensdag 9 maart 2022 werd het momument opgeleverd. Het Flight Deck park waaraan het monument ligt, versterkt het groene karakter van het dorp en is bovendien een groene verbinding tussen de twee delen van het dorp, het dorpshart en Soesterberg-Noord en Park Vliegbasis.

Ontwerp
Bij het ontwerp van het park zijn ook de omwonenden betrokken. Uitgangspunt was dat het tunneldek niet te zwaar zou worden belast met bebouwing. Daarom is gekozen voor een park als verblijfs- en wandelgebied voor zowel kinderen als volwassenen. Met de helikopter, de panelen, fuguren en de bijzondere bankjes is het een bijzondere plek in Soesterberg. Aan de overkant van het monument is bovendien een opvallend metalen hekwerk geplaatst, naar een ontwerp van een groep creatieve medewerkers van ontwerp- en ingenieursbureau ipv Delft. Het bestaat uit opengewerkte panelen waarin naast veel bomen ook tal van vliegtuigen zijn te herkennen.

Bron: Soester Courant

Donatie

Het monument is een burger initiatief en de realisatie van het SAFM monument is enkel mogelijk geworden door vrijgevige donateurs. Inwoners, luchtvaartenthousiastelingen, grote- of kleine bedrijven, oud leveranciers of Amerikaanse bedrijven die ooit verbonden waren aan deze roemrijke periode hebben dit allemaal mogelijk gemaakt! 

Verwachtingen

Het monument zal de historische verbinding en bewustwording versterken tussen Soesterberg en de roemrijke periode van 1954 en 1994; de 40-jarige Amerikaanse aanwezigheid van het 32ste Fighter Squadron USAF in ons dorp Soesterberg. 

Comité aanbeveling

 • Rob Metz (Burgermeester Soest)
 • Koos Janssen (Burgermeester Zeist)
 • Theo Ruijs (oud- Directeur Figi Zeist)

Organisatie

 • Carel Bense (voorzitter)
 • Christopher Lorraine
 • Piet Taai
 • Cor Sukking
 • Carel Bense
 • Dick Wels
 • Gerrit van Rheenen
 • Cynthia Wilson
 • Wim Harmsen

Nieuws

6760 views
Het zijn drie bijzondere panelen die beeldend kunstenaar Chris Rodenburg uit Soest heeft ontworpen v...

Read more