Language:

Soesterberg Air Force Memorial

De verbinding tussen Soesterberg en de United States Air Force

Het 32ste Fighter Squadron

40 jaar lang op vliegbasis Soesterberg

Garagesales en Barbecues

Van garage-sales, voetbalwedstrijden tot barbecues

F-15 Eagle

Lust en lasten binnen het luchtruim van Soesterberg

Halloween

Tot op heden een festiviteit in Soesterberg

31 augustus 2017
28 augustus 2017

Herinnering USAF

Het zijn drie bijzondere panelen die beeldend kunstenaar Chris Rodenburg uit Soest heeft ontworpen voor monument dat is geplaatst als toegang tot het Flight Deck park dat op het tunneldak van de Amersfoortsestraat. Op de panelen staan afbeeldingen van onder meer enkele van de vliegtuigtypes waarmee de Amerikanen op Soesterberg hebben gevlogen: de F-86 Sabre en de F-15 Eagle. Daarnaast staan er aan de rechterzijde van het monument figuren die Amerikanen voorstellen die meedoen aan typisch Amerikaanse sporten of gebruiken, zoals basketball, cheerleading, barbecueën of een yardsale.

Deze aankleding van het park op de ruim tweehonderd meter lange, groen overkluizing is een herinnering aan de aanwezigheid van de Amerikaanse luchtmacht op een deel van de vliegbasis Soesterberg, Camp New Amsterdam (CNA). Enkele inwoners van Soesterberg, verenigd in de Stichting Soesterberg Air Force Memorial (SAM), hebben zich hiervoor in gezet. Met medewerking van het gemeentebestuur en de Koninklijke Luchtmacht staat er op het plein voor het park ook een Alouette helikopter op een sokkel.

Het is dan het tweede toestel dat een plaats krijgt in Soesterberg, de bakermat van de Nederlandse en de militaire luchtvaart. Eerder werd de in 1913 door luchtvaartpionier Marinus van Meel gebouwde Brik geplaatst op de Tammer-rotonde in de Amersfoortsestraat. Het was het eerste toestel van de Luchtvaartafdeling van het leger.

Herinnering
De Stichting SAM zag in de aanleg van het park een uitgelezen kans om daarin een monument te plaatsen ter herinnering aan de Amerikaanse aanwezigheid in Soesterberg. Van 1954 tot 1994 was het vliegveld een NAVO-basis met het Amerikaanse 32nd squadron. Voor de Amerikanen werd een compleet nieuwe woonwijk gebouwd, uniek in Nederland en waarschijnlijk in Europa.  Het einde van de koude oorlog heeft voor Soesterberg dan ook een heel bijzondere betekenis, die nu vorm krijgt in het park.

Oplevering monumnet
Op woensdag 9 maart 2022 werd het momument opgeleverd. Het Flight Deck park waaraan het monument ligt, versterkt het groene karakter van het dorp en is bovendien een groene verbinding tussen de twee delen van het dorp, het dorpshart en Soesterberg-Noord en Park Vliegbasis.

Ontwerp
Bij het ontwerp van het park zijn ook de omwonenden betrokken. Uitgangspunt was dat het tunneldek niet te zwaar zou worden belast met bebouwing. Daarom is gekozen voor een park als verblijfs- en wandelgebied voor zowel kinderen als volwassenen. Met de helikopter, de panelen, fuguren en de bijzondere bankjes is het een bijzondere plek in Soesterberg. Aan de overkant van het monument is bovendien een opvallend metalen hekwerk geplaatst, naar een ontwerp van een groep creatieve medewerkers van ontwerp- en ingenieursbureau ipv Delft. Het bestaat uit opengewerkte panelen waarin naast veel bomen ook tal van vliegtuigen zijn te herkennen.

Bron: Soester Courant

Donatie

Het monument is een burger initiatief en de realisatie van het SAFM monument is enkel mogelijk geworden door vrijgevige donateurs. Inwoners, luchtvaartenthousiastelingen, grote- of kleine bedrijven, oud leveranciers of Amerikaanse bedrijven die ooit verbonden waren aan deze roemrijke periode hebben dit allemaal mogelijk gemaakt! 

Verwachtingen

Het monument zal de historische verbinding en bewustwording versterken tussen Soesterberg en de roemrijke periode van 1954 en 1994; de 40-jarige Amerikaanse aanwezigheid van het 32ste Fighter Squadron USAF in ons dorp Soesterberg. 

Comité aanbeveling

 • Rob Metz (Burgermeester Soest)
 • Koos Janssen (Burgermeester Zeist)
 • Theo Ruijs (oud- Directeur Figi Zeist)

Organisatie

 • Carel Bense (voorzitter)
 • Christopher Lorraine
 • Piet Taai
 • Cor Sukking
 • Carel Bense
 • Dick Wels
 • Gerrit van Rheenen
 • Cynthia Wilson
 • Wim Harmsen

Nieuws

6762 views
Het zijn drie bijzondere panelen die beeldend kunstenaar Chris Rodenburg uit Soest heeft ontworpen v...

Read more